64211_t.jpg

Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP
63995_t.jpg

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård
63812_t.jpg

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU
63696_t.jpg

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU
63507_t.jpg

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

61849.jpg

Nytändning för Karlebyrevyn

08.01.2018 kl. 12:57
Nytänk är ledordet för årets Karlebyrevy. Revygänget vid Jungsborg blandar traditionella revysketcher med imponerande sång- och dansnummer i äkta musikalanda kryddat med smarta tekniska lösningar.

Tekniken har en viktig roll i Karleby UF:s revy ”Åppkåppla”. Inte bara som tema i revynumren, utan också som scenografi i föreställningen genom projiceringar av flöden från sociala media. Speciellt imponerande är ett videosamtal mellan två överklassdamer där den ena projiceras på en skärm med hjälp av en förinspelad video och den andra är live på scenen.

Samtidigt kritiseras dagens digitaliserade samhälle på ett lustigt sätt med hjälp av tekniken. Detta ses inte minst i sketchen ”Djesbo”, där en vigsel utförs i en whatsapp-grupp dit alla bröllopsgästerna är uppkopplade. Tekniken tar ändå inte över föreställningen utan används på ett smidigt sätt som komplement till resten av scenografin som är enkel men funktionell. Speciellt väl utnyttjas den nya roterande scenen som ger både djup och rörelse till de 33 revynumrena. Också i kostymen syns tekniken och tre sjöjungfrur ser ut att sväva fram över scenen med hjälp av smarta rullskur.

Tekniken spelar en viktig roll i årets revy. I sketchen ”Djesbo” utförs en vigsel via en whatsapp-grupp dit alla bröllopsgästerna är uppkopplade. Foto: Ulla Nikula.

Förutom tekniken är det sång- och dansnumren som imponerar i föreställningen. Ibland kan man till och med glömma att det är revy och tro att man ser en musikal. Speciellt Markus Vestersund imponerar stort i bland annat sångnumret ”Ta mig till Såka”. Koreograf Isabell Ström ska ha en eloge för den välplanerade dansen genom hela föreställningen och användningen av den roterande scenen. Orkestern med fem musiker sitter upphöjda längst bak på scenen och ackompanjerar sångnumren med medryckande klassiker och moderna hits. Speciellt mäktig är ”Ta ypi en dörr” till tonerna av Coldplays ”Viva la vida” med sång av Jacob Sundström och en kör.

Sång- och dansnumren är på topp i årets revy. Speciellt mäktig är ”Ta ypi en dörr” till tonerna av Coldplays ”Viva la vida” med sång av Jacob Sundström och en kör. Foto: Ulla Nikula.

Revygänget med 24 personer på scenen innehåller flera nya ansikten i år. De flesta har också bidragit till manus vilket märks på den breda och moderna blandningen av sketcher och sångnummer. Ändå ryms en hel del gamla godbitar med, som besök av Jakobstadsborna, gammal hederlig Karlebydialekt, ordvitsar, lustiga monologer och Nylänningars syn på Karleby. Sketcher om lokala problem som föroreningen av Sundet och butiksflykten till Heinola varvas med nationella händelser som FPA:s nya bestämmelser och presidentparets väntade tillökning.

Speciellt bra utförd är sketchen ”Statsbesök” där Sauli Niinistö, Sveriges prins Daniel och Storbritanniens prins William tar hand om barnen, medan fruarna Jenny, Victoria och Catherine diskuterar världsproblemen. De två parallella berättelserna framförs turvis på scenen där en av grupperna lyses upp och spelar upp en del av sketchen för att sedan frysa och ge plats för den andra gruppen. För att gestalta barnen används både dockor och skådespelare och bytena är både smarta och humoristiskt genomförda.

Regissören Isa Lindgren-Backman, som själv stått på Jungsborgsscenen i tio revyer, har gjort ett utmärkt jobb med manus och skådespelare. Speciellt den återkommande historien om tre män som börjat med en ny mystisk hobby vävs bra in mellan övriga sketcher. Också den återkommande karaktären avbytar-Leif, spelad av Ralf Sundström, används på ett roligt sätt i flera sketcher.

Avbytar-Leif, spelad av Ralf Sundström, återkommer i flera sketcher. Här på ett åldringshem med Tuntematon Potilas spelad av Anders Fredriksson. Foto: Ulla Nikula.
 
Boka biljetter på www.kuf.fi.
 
Karleby UF:s nyårsrevy 2018 "Åppkåppla"
Regi: Isa Lindgren-Backman
Texter: Ensamblen och arbetsgrupp med Pauloona Holmqvist
Kapellmästare: Kenneth Ågren
Scenografi: Sarah Smeds
Koreografi: Isabell Ström
Kostymdesign: Studio Anne's - Anne Rauhala
På scen: Miia-Riina Aho, Johan Backlund, Hanna Björklund, Emma Dahlbacka, Anders Fredriksson, Alex Fröjdö, Anders Haals, Maria Hassel-Sandström, Jenna Hägglund, Ilja Holmqvist, Lina Johansson, Didrik Kinnari, Ada Lindell, Alina Penttilä, Nonna Penttilä, Petra Rauhala, Tia-Maria Sandström, Sarah Smeds, Cecilia Sumell, Ralf Sundstedt, Jacob Sundström, Linnea Sundström, Markus Vestersund, Susanne Wickström.
Orkester: Robin Käldström, Eevalotta Matikainen, Matrin Söderbacka, Kim Simell, Kenneth Ågren.
 
Första bilden: Andreas Haals, Jacob Sundström och Lina Johansson bjuder på ett av många sång- och dansnummer  i årets revy, här om vedatalko. Foto: Ulla Nikula.
Malin Andtbacka
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver: