64211_t.jpg

Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP
63995_t.jpg

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård
63812_t.jpg

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU
63696_t.jpg

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU
63507_t.jpg

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

61697.jpg

Kia Lundberg-Kankare är årets amatörteaterprofil

21.12.2017 kl. 08:54
Kia Lundberg-Kankare har länge varit en mångsysslare inom den finlandssvenska amatörteatern. Finlands Svenska Ungdomsförbund vill nu premiera hennes värdefulla arbete med titeln Årets amatörteaterprofil 2017.

– Tosi kiva, jag blev helt jätteöverraskad, utbrister Lundberg-Kankare när FSU ringer upp henne för att berätta om premieringen.

Det var egentligen av en ren slump som hon började jobba med teater. Året var 2000 och hon hade läst i en annons att Vanda teaterförening sökte folk för produktionen ”Robban, tjuvar och tjinuskisås”.

– Jag sa åt min dotter Pia att det här sku säkert vara en kiva juttu för dig. Min andra dotter Stina ville också komma med och det slutade med att vi alla tre hamnade både på och bakom scenen under produktionen. På den vägen är det, skrattar hon.

Efter en längre tid med sagor och andra pjäser främst riktade åt barn, tyckte hon det var dags att börja göra teater för vuxna. År 2011 grundade hon tillsammans med några kompisar, teaterföreningen Rampfeber. Tidigare i år satte gruppen upp pjäsen ”Fyrvaktarens flickor”. Pjäsen spelades förutom på sommarteatrarna runtom i Svenskfinland, också på flera äldreboenden och för pensionärsföreningar.

– Det finns massor av äldre personer som vill njuta av teater, men som kanske inte har möjlighet att ta sig till spelplatsen. Vi tänkte att om inte Mohammed kommer till berget så får berget komma till Mohammed, säger hon.

En utmaning som gruppen stötte på när de skulle erbjuda pjäsen för äldreboenden, var att den var lite väl lång. En del boenden tog inte emot den eftersom de trodde att de äldsta klienterna inte skulle orka sitta så länge. Gruppen har inför nästa höst beställt en nyskriven, kortare pjäs som skall fungera bättre i sammanhanget. Den annars pratglada Kia Lundberg-Kankare blir förbehållsam då hon ställs frågor om den nya pjäsen.

– Pjäsen är tillsvidare ganska top secret, men det kommer att bli en komedi, och vi är tre personer som spelar i den, avslöjar hon.

Kia Lundberg-Kankare som till yrket är dekoratör har även figurerat inom AV-teatern i Helsingfors under snart tio år. För tillfället jobbar hon där som kläddesigner för den kommande pjäsen Skvaller. Då någon har jobbat med flera olika arbetsuppgifterna inom teaterproduktion, är det givet att ställa frågan: Vilken uppgift är trevligast?

– Det är förstås roligt att stå på scen, och det här med scenografi är nog också jätteroligt. Det är till och med kiva att koka kaffe. Nä, vet du, det är nog hela paketet! 

Kia Lundberg-Kankare kommer att premieras till Årets amatörteaterprofil i samband med UF-strategiseminariet som FSU arrangerar i Tammerfors den 27 januari. 

 

Bild: Albert Häggblom

Oskar Koivumäki, FSU
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver: