62519_t.jpg

Sportlov i föreningarna

Under sportlovet bjuder många föreningar på olika program såsom friluftsaktiviteter, bio i lokalen och disco. På öp.fi hittar du listan över vad och när det händer.
ÖP
62245_t.jpg

Replot Uf bjuder på show

Replot Uf har i år valt att skippa den traditionella revyn. Istället bjuder man på en glittrande showkväll med sketcher, sånger och humoristiska inslag.
ÖP
62139_t.jpg

Terjärvrevy med skrattgaranti

Årets upplaga av Terjärv Uf:s nyårsrevy har fått namnet ”Eittaanstalttasi”, som på ren finlandssvenska betyder ett enda prackas. De två akterna belyser vitt skilda ämnen, men det som går som en röd tråd genom föreställningen är att ingenting går som på Strömsö.
Caroline Mård
61958_t.jpg

30 år med revy i Böle

Revyn ”Bäst före 2018” är en nostalgitripp med de bästa sketcherna ur den gedigna revyskatten som finns i Böle. Kompotten av äldre och nyskrivet material utgör en lysande helhet som föreställningen igenom får publiken att vrida sig av skratt.
Jenny Nyman
61931_t.jpg

En välkryddad soppa i Smedsby

Lögner, förvecklingar och moraliska kriser avlöser varandra i farsen ”Moralens väktare” i Smedsby Uf. Föreningen levererar en pjäs som genomsyras av en skickligt uppbyggd stämning och duktiga skådespelare. 
Cecilia Pensar

ÖP nr. 4 2017

                                                     

 

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

20786.jpg

Tretton minuter med Eva Dahlgren

05.10.2012 kl. 09:27
Första musikturnén på fem år. Allt ska packas, kläder ska väljas ut och allting ska falla på plats inför den nordiska turnén. Då ÖP ringer upp Eva Dahlgren är hon mitt uppe i det sista som ska ordnas och gås igenom innan turnén ”Eva Dahlgren live 23 sånger” kör igång. I morgon uppträder hon i Vasa.

- Det är så här det ska vara och jag är rätt van vid det så det känns okej, säger Eva med lugn röst då jag frågar henne om det hektiska schemat. Hon ser fram emot att äntligen lämna replokalen och få komma ut och spela för människor som vill lyssna.

Eva Dahlgren är en hyllad och omtyckt artist, kompositör och textförfattare. Hon gav ut sin första skiva år 1978 och därefter har karriären fortsatt. Utöver musiken har hon har även ägnat sig åt författarskap och varit ute med en monologturné för lite över ett år sedan.

Pågående ”Eva Dahlgren live 23 sånger” är inte första turnén som Dahlgren gör i Finland. Hon började turnera i Finland redan då hon var kring 20 år och då gjorde hon det med sitt eget band. Eftersom hon inte på den tiden var så känd, så var det inte heller i det lättaste laget att få spelningar bokade.

- Men jag var alltid så välkommen i Finland, och det har en speciell plats i mitt hjärta, säger Eva.

Då frågan hur det känns att komma till Vasa på lördagen ställs så svarar Eva snabbt och glatt: 

- Det ska bli jättekul!


Eva Dahlgren gör sin första turné på fem år. I morgon är hon i Vasa. Foto: Mattias Edwall

Orsaken till att det gått fem år sedan Eva Dahlgren turnerade med musik är ganska tydlig. Hon har haft mycket olika saker på gång, hon har bland annat filmat. Hon berättar att hon var ute och lyssnade på olika konserter och blev litet avundsjuk på dem som stod där på scenen och gjorde sin grej.

- Jag tänkte så här att: ”men Eva det är det där som du ska göra!”, säger Eva.

Det fick henne att inse hur mycket hon saknade musiken och att åka runt och spela.

- Sedan ringde de från mitt turnébolag och frågade om det inte är dags igen, tillägger Eva.

Innan hon bestämde sig för att börja spela igen satte hon i maj ihop ett band för att känna efter och vilja få fram någonting som stämmer överrens med den människa som hon är nu. Det började kännas rätt, och turnerandet blev ett faktum.
Vilka 23 sånger Eva Dahlgren kommer att uppträda med under turnén vill hon inte avslöja, men hon berättar om tanken bakom de sånger hon valt ut.

- Jag har försökt välja sådana sånger som jag vet att publiken vill höra, men jag har också valt sådana sånger som jag verkligen tycker om att spela själv.

Under turén kommer det alltså att bjudas på en riktigt skön blandning mellan gammalt och nytt. Låtarna som kommer att spelas är låtar som spänner över hela hennes låtskrivarkarriär.

- En av låtarna skrev jag då jag var 16 år, avslutar Eva.

De flesta känner Eva Dahlgren för hennes musik, men hon har även skrivit några böcker - bland annat barnböcker som handlar om hundarna Lars och Urban. Jag frågar henne varifrån idén till att börja skriva barnböcker väcktes. Det hela började egentligen med att hon skulle hjälpa en kompis som skulle göra en fotografisk barnbok och så växte det hela och visade sig vara riktigt roligt.

- Redan när jag skrev första boken så visste jag vad som skulle hända med de här hundarna, säger Eva.

Så du kände att du behövde utveckla den här idén och fortsätta de här hundarnas liv?

- Ja, det var egentligen inget val jag gjorde utan mer som att hundarna valde mig, säger Eva med ett skratt.


Eva Dahlgren är inte bara sångerska, utan också barnboksförfattare. Foto: Mattias Edwall

Inspirationskällan till musiken är väldigt blandad för Eva. Hon nämner bland annat konst, vernissage, människor, dofter utomhus och vackra höstträd.

- Det kan också vara någon människa som ringer, liksom allt som händer som man blir glad eller berörd av, säger Eva.

En ledig dag, då stressen tar över och det kanske blir tungt, tar Eva det lungt och med ro.

-Jag kopplar av med att laga mat. Och så är jag rätt bra på att lägga mig på soffan och läsa en tidning, säger Eva.

Det är ganska vardagliga saker trots allt som får Eva Dahlgren att hantera stressen och sätta måsten och kändisskapet åt sidan.

- Och inte att förrakta en lång, skön promenad. Det är ju fantastiskt bra!

Någon egentlig musikförebild har Eva Dahlgren inte haft under sin karriär. Då hon var ung fanns det inte så många kvinnliga förebilder, inte direkt så många rocktjejer att titta på. Hon lyssnade på The Beatles, David Bowie och Kate Bush men slutade senare att aktivt att lyssna på musik.

- Jag vet inte, jag kan inte direkt säga att jag hade några musikaliska förebilder förutom Beatles kanske. Åt unga som drömmer om att göra musik, och hur de ska gå tillväga, har Eva ett kort och gott men mycket viktigt tips att ge.

- Först och främst: lyssna till ditt hjärta och följ din vision, säger Eva.

Då Eva går och tittar på tavlor, fotografier eller hör ett band spela går hon efteråt därifrån med en känsla av att livet är underbart, att hon är oövervinnerlig. Samma känsla vill hon förmedla till sin publik då hon står på scenen. Förhoppningsvis har hon också en känsla av glädje i kroppen då hon står på scenen.

- Att livet är fullt av möjligheter, det är en fantastisk känsla! Och om jag kan förmedla en sån känsla så är jag väldigt, väldigt glad, säger Eva med varm röst.


Eva Dahlgren uppträder med turnén ”Eva Dahlgren live 23 sånger” i morgon, lördagen den 6 oktober, klockan 19.00 på Vaasan Ammattiopisto, Krutkällarvägen 2. Biljettköp från bland annat Studio Ticket i Rewell Center.

Foto: Mattias Edwall
 

Jenna Strömsholm
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver: