64211_t.jpg

Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP
63995_t.jpg

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård
63812_t.jpg

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU
63696_t.jpg

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU
63507_t.jpg

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

24604.jpg

Livskraft med raw och renande smoothies

26.04.2013 kl. 10:10
Onsdagen den 24 april samlades ett gäng förväntansfulla och kostnyfikna personer i ekobutiken Ekosoppis nedrevåning i Vasa för att ta del av föreläsningen ”Raw och renande smoothies”.

Då kursledaren Ila Nordman hälsade glatt och strålade från första sekunden av kvällen visste man att det kommer att bli en fin och färgglad kväll i hälsans tecken. Ila Nordman är pedagog, Marthainspiratör, och bloggerska. Ila började själv med rawfood år 2010, och i december samma år startade hon bloggen Morotsliv i samband med att hon åt rawfood till hundra procent i två månader.

Det som hon vill lyfta fram redan i presentationen är att hon framför allt är en livsnjutare.

- Man ska inte begränsa sig för mycket. Rawfood handlar inte om begränsningar, det handlar istället om vad kan jag äta för att må ännu bättre, fortsätter hon.

Bakom Ila finns mängder av olika ekologiska frukter, bär, agavesirap, superfood-pulver, oljor och kokosvatten prydligt uppradade. Ekosoppis ägare Hannu och Jaana Paloposki har arrangerat kvällen och har plockat fram allt behövligt inför smoothiekvällen.


Ila Nordman började intressera sig för rawfood för tre år sedan. Foto: Jenna Strömsholm

Filosofin med rawfood handlar om att äta rå mat för att stärka biobalansen i kroppen, stärka det friska och hjälpa till vid läkningen som kroppen själv gör. Upphettningen av rawfood får ske till max 40 grader. Går det över fyrtiogränsen dör en stor del av enzymerna i maten och de livsgivande ingredienserna. Råvarorna ska gärna vara ekologiska och närproducerade. Det handlar alltså i huvudsak om grönsaker, frukt, bär, alger, oljor, nötter, frön, torkad frukt och svamp.

- Ät alla färger av grönsaker och frukt varje dag. Då får du i dig det mesta, säger Ila.

Inom rawfood är blötläggning av frön, bönor och nötter, samt fermentering av grönsaker som håller probiotikabalansen i skick centrala, och algerna sköter om bland annat proteintillförseln. Oljorna ska vara kallpressade, för om de är varmpressade är de inte raw mera.

- Kokosoljan är min favorit, den är ju superhärlig! Den passar till allt, inte bara matlagning utan också hudvård. I love it!, säger Ila och skrattar.

Socker och mjöl i rawfooden är helt uteslutet. Den sega konsistensen kommer från exempelvis torkad frukt, istället för socker och vete.

- Rawfood är inte tråkig eller smaklös mat och viktigt är att man äter maten med alla sinnen, säger Ila.


I onsdags hölls en föreläsning om rawfood i Ekosoppi i Vasa. Foto: Jenna Strömsholm

Något man ska försöka få med i all matlagning, inte bara inom rawfood, är enligt Ila ”the four S:s”: sweet, salt, sour, spice.

- Exempelvis chokladen förstärks med saltet. Då man börjar vänja sig vid nya smaker är det bra att veta och tänka på att det tar cirka tre månader för smaklökarnas celler att förnyas. Okej, ska vi rock´n rolla då? frågar Ila oss och skapandet av smoothies är i full gång bland frukt, grönsaker, mullbär, oljor, avocadon och så mycket mer.

Under kvällen blir vi tilldelade ett receptkompendie med många spännande recept som vi får experimentera med. Ila har knåpat ihop recepten för just raw och renande smoothies. Efter en bra stund av mixande, handledning av Ila och inspirationstestande har sju stycken smoothies blivit ihopmixade. Alla sju tillagade smoothies är olika till konsistens, smak och färg. Nu kan provsmakningen börja.

- Kom ihåg att tugga! påminner Ila en tredje och fjärde gång.

Förutom tuggandet och många skratt hörs ”Mmm! Gott!” ”Fräscht!” ”Mättande!” i Ekosoppis föreläsningsutrymme. Glasen och kopparna skrapas tomma till sista droppen. En smoothie ska man enligt Ila dricka så snart som möjligt, men oftast kan man förvara den i kylskåp under dagens lopp. Raw och renande smoothies passar bra till dagens alla måltider och är väldigt mättande både som morgonmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmat. Smoothies kan även ersätta en eller flera måltider med goda ingrediensval.

- Rawfooden blir en livvstil och det handlar inte bara om maten, säger Ila, som förutom rawfood äter exempelvis ekologiskt kött köpt direkt av bonden och ägg värpta av egna höns.

Renande innebär också rörelse och motion, att få tillräcklig sömn då största delen av reningen sker i kroppen under natten, att dricka vatten som är livsviktigt och ska vara rent, att gå barfota och att skratta och ha roligt.

- Om ni vill ha bästa terapin ska ni skratta, säger Ila med ett härligt, långt skratt, och får gensvar av en belåten, energifylld och mycket glad publik.


Ila Nordman bloggar om rawfood, ekologi, naturkosmetik, ekostädning och miljö på adressen : www.morotsliv.com. Foto: Jenna Strömsholm

Jenna Strömsholm
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver: