64211_t.jpg

Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP
63995_t.jpg

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård
63812_t.jpg

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU
63696_t.jpg

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU
63507_t.jpg

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka
7760.jpg

Kulturen hyllades under Kreagalan

12.03.2011 kl. 18:57
Kultureliten samlades på Ritz i går när den allra första Kreagalan gick av stapeln. Under galakvällen delades priser ut i tolv kategorier. Skafferiet at Ritz fick ta emot juryns specialpris för årets kulturgärning.

Det blev en helkväll i äkta galastil i går när Österbottens bästa kulturkreatörer prisades för sina insatser under året som gått. Ritz salonger var fyllda till sista plats av kulturpersonligheter och publik från hela Österbotten. Carola Sarén fungerade som konferencier under kvällen och lyfte fram en del fördomar som kan finnas mot kulturarbetare.
- En gång frågade någon mig vad jag har för yrke. När jag sa att jag är skådespelare undrade han vad jag gör på dagarna...

Carola Sarén var konferencier under kvällen. Linda Blomqvist är en av arrangörerna.

Under kvällens lopp delades sammanlagt tolv priser ut. De nominerade presenterades med hjälp av korta filmer gjorda av West Bay Entertainment. Vinnarpokalen hade tillverkats av Magnus Lindström. Konstverkstaden Malakta vann priset för årets idé. Grundarna Ann-Maj Granstubb och Jukka Rajala Granstubb var glada över utmärkelsen.
- Härligt, fantastiskt! Det här betyder mycket för oss. Det ger en skuff framåt i vårt arbete.
Ann-Maj Granstubb tror att Malaktas styrka ligger i det goda samarbetet med personalen.
- Vi lever ut vår idé. Det är viktigt att ha en vision och veta vart man vill. I Malaktafamiljen drar alla åt samma håll och strävar efter samma sak. Utan de andra hade knappast Jukka och jag tagit steget ut.

Konstverkstaden Malakta vann priset för årets idé.

Juryn hade ingen lätt uppgift när det i februari var dags att utse de slutnominerade i varje kategori. Allt som allt hade allmänheten nominerat 74 personer.
- Det var ett svårt val eftersom alla nominerade hade utmärkt sig på något sätt. Tänk ändå vilken resurs vi har här i Österbotten. Vi borde se till att utnyttja dessa duktiga kulturkreatörer mer, sa juryns ordförande Mikael Nygård.

Juryn hade också instiftat ett eget pris för årets kulturgärning. Priset gick till Skafferiet at Ritz.
- Föreningen har förändrat och breddat kulturlivet i Vasa och Österbotten och skapat ett nytt kulturellt vardagsrum för alla åldrar. Genom ett stort engagemang gör de ett ovärderligt arbete helt utan egen vinning.
Skafferiets ordförande Anna Moring tog emot priset.
- Det här betyder otroligt mycket för en ideell förening som kämpar endast av kärlek till kulturen.

West Bay Entertainment hade gjort kortfilmerna som presenterade de nominerade. Filmens stjärna var konstnären Håkan Ahlnäs från Nykarleby.

Personalen på Juthbacka Kulturcentrum, som arrangerade galan, var nöjda med kvällen.
- Jag var nöjd redan innan kvällen började. Vi har många duktiga medhjälpare som har jobbat under kvällen, så jag har bara kunnat slappna av och njuta av galan. Nu känns det jättebra, säger verksamhetsledare Linda Blomqvist.

Blev galan som du hade förväntat dig?
- Jag har egentligen inte hunnit tänka så mycket på själva galakvällen, så jag har inte haft några särskilda förväntningar. Jag var lite rädd för att programmet skulle bli för långt och enformigt, men Carola Sarén lättade verkligen upp stämningen.

Blir det gala nästa år igen?
- Galan verkar ha varit väldigt uppskattad och folk har redan frågat om nästa år. Just nu känns det lite svårt att blicka så långt framåt, men vi ska hoppas att det blir en fortsättning.

Juryn bestod av Tom Gullberg, lektor för Åbo Akademi och kulturpolitiker, Vivan Lygdbäck, kulturchef för KulturÖsterbotten, Dan Holm, konstintendent på Österbottens museum, Jaana Erkkilä, ledare för forskning och utveckling på Yrkeshögskolan Novia, Mikael Nygård, industridesigner, Ann-Luise Bertell, teaterchef på Wasa Teater och Lasse Norrgård, programchef på Mediacity.
 

Här är vinnarna i alla kategorier:


Årets samarbete:
Maria Österåker, Patricia Rodas och Aja Lund för boken ”Kvinnor och kakor längs Kyro älv”.

Årets företag:
Noolan

Årets idé:
Konstverkstaden Malakta

Årets fotograf:
Patricia Rodas

Årets teaterpersonlighet:
Jakob Höglund

Årets filmare:
Tobias Ahlgren och Klosse J Wistbacka

Årets musiker:
Dani Strömbäck

Årets författare:
Kaj Korkea-Aho

Årets designer:
Heidi Wikar

Årets dansare:
Ida Holmlund

Årets bildkonstnär:
Jimmy Pulli

Årets kulturgärning:
Skafferiet at Ritz

Bilden: Eva Forsman, projektledare för Produforum Österbotten och Linda Blomqvist, verksamhetsledare för Juthbacka Kulturcentrum, arrangerade Kreagalan.