64211_t.jpg

Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP
63995_t.jpg

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård
63812_t.jpg

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU
63696_t.jpg

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU
63507_t.jpg

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka
26309.jpg

Toto bjöd på musikalisk uppvisning

06.07.2013 kl. 16:04
Det har talats om det i ett halvår och de senaste dagarna har ingen kunnat undgå det - Toto spelar i Jakobstad. Liten stad och stort band, en kombination som funkade finfint. Toto bjöd på en musikalisk show i toppklass.
10 000 personer på centralplan stod redo klockan 22:00 för att digga till Toto. För man märkte det på folk, de var där för att digga och alla verkade på förhand veta att det skulle bli bra. Tur att det blev det. Första låten "On the run" visade den rockigare sidan av Toto, bra inledningslåt som drog igång folket. Bandet var redan från början på gott humör, basisten Nathan Easts stora leende var konstant under den nästan två och en halvtimme långa konserten.

Toto är ett band med fantastiska musiker, ända ut i fingerspetsarna. Efter tredje låten drog de kvällens första av många jammar. När de bara lirade och verkligen visade framfötterna som musiker stod man bara och häpnade. Gitarristen och sångaren Steve Lukather charmade publiken med sitt snack om hur han hellre är i Jakobstad än i Los Angeles, om hur bra välkomnade de blivit och hur vackra kvinnorna är. Efter 35 år på scen vet han vad han ska säga för att få publiken på sin sida.

Joseph Williams, Totos sångare, bjöd på en bra show tillsammans med resten av bandet. I bakgrunden Steve Porcaro. Foto: Louise Mannil

Det som imponerar utöver en teknisk skicklighet som verkar nästan utomjordisk är att de alla är grymma sångare. Solosången delas mellan de tre medlemmarna Steve Lukather, David Paich och förstås sångaren Joseph Williams. Utöver det sjunger nästan alla medlemmar kör, i stämmor och hela köret. 

Publiken är i alla åldrar. Mycket medelålders men också många ungdomar. De som känner igen varje låt är dock ganska få, oavsett ålder. Många har kommit ut för att det är ett så pass stort evenamang som ordnas i Jakobstad. Därför stiger entusiasmen betydligt när Rosanna kommer som den första riktigt stora hitten. Det låter som på skiva, rent och riktigt samspelt. Men jammen efteråt är ännu coolare än låten i sig. Den väldigt proggiga "Falling in between" från 2006 kommer som en skön oväntad fläkt i settet. En av de saker som fascinerar mig med Toto är deras vitt skilda influenser. Ibland låter de som ett rockband, ibland pop för att sen jamma jazz i flera minuter och fortsätta med en tydligt progressiv låt. Typiskt för skickliga musiker, de spelar det som är bra och snöar inte in på en inriktning.

I den lugna "99" får solona ta tid. Det är omväxlande och publiken orkar. När konserten närmar sig slutet är det dags för den efterlängtade "Africa". Keyboardisten David Paich lägger solosången som en skön matta över Centralplan i Jakobstad. När "Hold the line" ekar ut som näst sista låt hör jag någon bakom mig ropa "Äntligen!" och säger då vad de flesta i publiken tänkte.

Showen blev aldrig häftigare än att David Paich höll sin pianostol ovanför huvudet och viftade lite med den. Men det behövdes inte, ljusshowen, musiken och framför allt Totos spelglädje och glada miner gjorde det till en riktigt fin konsert. Ett fint minne för hela Jakobstad.

 

Bildtext: Nathan Easts leende tog aldrig slut.  Foto: Louise Mannil