60958_t.jpg

Fullt ös och familjär stämning i Österhankmo

Österhankmo bjuder för tredje gången in till revy med föreställningen ”Henkmo”. Det är en familjär revy som på ett underhållande sätt tar upp både lokala och regionala händelser. Fusionsdiskussionerna i Korsholm, en kärleksförklaring till hembyn och stora planer för ett kommande vinter-OS är axplock ur det digra revyprogrammet publiken får ta del av.
Jenny Nyman
60868_t.jpg

Hästhandel som går snett

För första gången spelas Sirkku Peltolas melankoliska pjäs på svenska. Tack vare dialekten är det lätt att placera handlingen på landsbygden, i ett hushåll där inredningen inte har förändrats sedan sjuttiotalet och där tre generationer och en ex-man bor under samma tak. En dikeskörning sätter punkt för drömmen om ett ekonomiskt klipp, och relationerna sätts på prov.
Caroline Mård
60664_t.jpg

Teater Jacob kastar loss revysäsongen

Teater Jacob firar sina 60 år med att sätta upp Goja 22 – Kastar loss. Revygänget bjuder på en sjöfartsinspirerad nummerrevy med sketcher, sång och dans kring lokala och globala teman.
Malin Andtbacka
60075_t.jpg

Här är årets nominerade

Varje år delas Johannesprisen ut till föreningsaktiva som utmärkt sig inom ungdomsrörelsen. Bekanta dig med årets nominerade här.
ÖP
60008_t.jpg

Musikteaterkurs på Jungsborg

Vill du fördjupa dig i musikal och teater? Den 30.9-1.10 ordnas det en tvådagars musikteaterkurs på Jungsborg för alla som är intresserade.
ÖP

ÖP nr. 3 2017

                                                                              

 

I år har SÖU 110-årsjubileum och med anledning av detta har vi gett ut en extratjock jubileumstidning:

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

20786.jpg

Tretton minuter med Eva Dahlgren

05.10.2012 kl. 09:27
Första musikturnén på fem år. Allt ska packas, kläder ska väljas ut och allting ska falla på plats inför den nordiska turnén. Då ÖP ringer upp Eva Dahlgren är hon mitt uppe i det sista som ska ordnas och gås igenom innan turnén ”Eva Dahlgren live 23 sånger” kör igång. I morgon uppträder hon i Vasa.

- Det är så här det ska vara och jag är rätt van vid det så det känns okej, säger Eva med lugn röst då jag frågar henne om det hektiska schemat. Hon ser fram emot att äntligen lämna replokalen och få komma ut och spela för människor som vill lyssna.

Eva Dahlgren är en hyllad och omtyckt artist, kompositör och textförfattare. Hon gav ut sin första skiva år 1978 och därefter har karriären fortsatt. Utöver musiken har hon har även ägnat sig åt författarskap och varit ute med en monologturné för lite över ett år sedan.

Pågående ”Eva Dahlgren live 23 sånger” är inte första turnén som Dahlgren gör i Finland. Hon började turnera i Finland redan då hon var kring 20 år och då gjorde hon det med sitt eget band. Eftersom hon inte på den tiden var så känd, så var det inte heller i det lättaste laget att få spelningar bokade.

- Men jag var alltid så välkommen i Finland, och det har en speciell plats i mitt hjärta, säger Eva.

Då frågan hur det känns att komma till Vasa på lördagen ställs så svarar Eva snabbt och glatt: 

- Det ska bli jättekul!


Eva Dahlgren gör sin första turné på fem år. I morgon är hon i Vasa. Foto: Mattias Edwall

Orsaken till att det gått fem år sedan Eva Dahlgren turnerade med musik är ganska tydlig. Hon har haft mycket olika saker på gång, hon har bland annat filmat. Hon berättar att hon var ute och lyssnade på olika konserter och blev litet avundsjuk på dem som stod där på scenen och gjorde sin grej.

- Jag tänkte så här att: ”men Eva det är det där som du ska göra!”, säger Eva.

Det fick henne att inse hur mycket hon saknade musiken och att åka runt och spela.

- Sedan ringde de från mitt turnébolag och frågade om det inte är dags igen, tillägger Eva.

Innan hon bestämde sig för att börja spela igen satte hon i maj ihop ett band för att känna efter och vilja få fram någonting som stämmer överrens med den människa som hon är nu. Det började kännas rätt, och turnerandet blev ett faktum.
Vilka 23 sånger Eva Dahlgren kommer att uppträda med under turnén vill hon inte avslöja, men hon berättar om tanken bakom de sånger hon valt ut.

- Jag har försökt välja sådana sånger som jag vet att publiken vill höra, men jag har också valt sådana sånger som jag verkligen tycker om att spela själv.

Under turén kommer det alltså att bjudas på en riktigt skön blandning mellan gammalt och nytt. Låtarna som kommer att spelas är låtar som spänner över hela hennes låtskrivarkarriär.

- En av låtarna skrev jag då jag var 16 år, avslutar Eva.

De flesta känner Eva Dahlgren för hennes musik, men hon har även skrivit några böcker - bland annat barnböcker som handlar om hundarna Lars och Urban. Jag frågar henne varifrån idén till att börja skriva barnböcker väcktes. Det hela började egentligen med att hon skulle hjälpa en kompis som skulle göra en fotografisk barnbok och så växte det hela och visade sig vara riktigt roligt.

- Redan när jag skrev första boken så visste jag vad som skulle hända med de här hundarna, säger Eva.

Så du kände att du behövde utveckla den här idén och fortsätta de här hundarnas liv?

- Ja, det var egentligen inget val jag gjorde utan mer som att hundarna valde mig, säger Eva med ett skratt.


Eva Dahlgren är inte bara sångerska, utan också barnboksförfattare. Foto: Mattias Edwall

Inspirationskällan till musiken är väldigt blandad för Eva. Hon nämner bland annat konst, vernissage, människor, dofter utomhus och vackra höstträd.

- Det kan också vara någon människa som ringer, liksom allt som händer som man blir glad eller berörd av, säger Eva.

En ledig dag, då stressen tar över och det kanske blir tungt, tar Eva det lungt och med ro.

-Jag kopplar av med att laga mat. Och så är jag rätt bra på att lägga mig på soffan och läsa en tidning, säger Eva.

Det är ganska vardagliga saker trots allt som får Eva Dahlgren att hantera stressen och sätta måsten och kändisskapet åt sidan.

- Och inte att förrakta en lång, skön promenad. Det är ju fantastiskt bra!

Någon egentlig musikförebild har Eva Dahlgren inte haft under sin karriär. Då hon var ung fanns det inte så många kvinnliga förebilder, inte direkt så många rocktjejer att titta på. Hon lyssnade på The Beatles, David Bowie och Kate Bush men slutade senare att aktivt att lyssna på musik.

- Jag vet inte, jag kan inte direkt säga att jag hade några musikaliska förebilder förutom Beatles kanske. Åt unga som drömmer om att göra musik, och hur de ska gå tillväga, har Eva ett kort och gott men mycket viktigt tips att ge.

- Först och främst: lyssna till ditt hjärta och följ din vision, säger Eva.

Då Eva går och tittar på tavlor, fotografier eller hör ett band spela går hon efteråt därifrån med en känsla av att livet är underbart, att hon är oövervinnerlig. Samma känsla vill hon förmedla till sin publik då hon står på scenen. Förhoppningsvis har hon också en känsla av glädje i kroppen då hon står på scenen.

- Att livet är fullt av möjligheter, det är en fantastisk känsla! Och om jag kan förmedla en sån känsla så är jag väldigt, väldigt glad, säger Eva med varm röst.


Eva Dahlgren uppträder med turnén ”Eva Dahlgren live 23 sånger” i morgon, lördagen den 6 oktober, klockan 19.00 på Vaasan Ammattiopisto, Krutkällarvägen 2. Biljettköp från bland annat Studio Ticket i Rewell Center.

Foto: Mattias Edwall
 

Jenna Strömsholm
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver: